huvudbild_ontimagen
artikelbild1_ontimagen artikelbild2_ontimagen
hogerbild2_ontimagen

Ont i magen – barnens vanligaste besvär

{ Hälsa }april 22, 2013

fakta

Tipsen som får igång magen!

Barn 1–3 år: Barnet kanske klagar över magont och att det gör ont att bajsa. Vanliga orsaker är stoppande kost som vitt bröd, bananer, blåbär, kokt ris. Men även svårsmälta fibrer som i fullkorns-produkter.

Prova att ge: Lösande kost som messmör, katrinplommon och vattenlösliga fibrer som finns i havre, kiwi, päron och äpplen.

Se upp med: Om barnet undviker att bajsa och går och håller sig. Om barnet inte bajsar regelbundet, helst varje dag.

Barn från 3 år: Kanske har barnet ofta ont i magen när det äter och smärtor när det bajsar? Undviker att gå på toaletten för att det gör så ont. Ibland uppstår sårsprickor runt ändtarmen. Vanliga orsaker är för mycket stoppande mat och för lite fysisk aktivitet.

Prova att ge: Vattenlösliga fibrer från havre, frukt, bär och grönt. Kanske skicka med en vattenflaska i skolväskan, så att barnet får i sig tillräckligt med vätska. Se till att barnet rör på sig minst 1–2 timmar per dag – och att det går på toaletten regelbundet. Prova receptfria, förebyggande preparat som Laktulos, Importal och liknande, från Apoteket.

Förstoppning har blivit en av de vanligaste åkommorna på barnakuten. Det kan göra väldigt ont i magen men i de flesta fall är det helt ofarligt. Föräldrar & Barn har tittat närmare på barnens vanligaste magont.

Jag har ont i magen, aj aj! Det får alla föräldrar höra mer eller mindre och magont hos barn är sällan något farligt. Trots att smärtan är av akut karaktär kan det handla om oskyldig förstoppning. På Sachsska barn- och ungdomssjukhuset i Stockholm har man en av landets största medicinska akuttmottagningar för barn. Där bekräftar man att allt fler barn kommer in med magsmärtor som beror på förstoppning.

Vi har ingen statistik på barn med magsmärtor ännu men vi som arbetar på sjukhuset upplever en tydlig ökning, säger mag- och tarmspecialisten Lars Browaldh.

Där ger man därför som rutin vid magsmärtor ofta ett lavemang. Då kan en hård klump avföring lossna, som suttit som en ”propp” vid ändtarmens öppning. Den proppen kan ibland även medföra att barnet fått diarré. För avföringen måste ut och kan anta en lös form för att kunna slinka förbi bajsklumparna.

– Det kan vara svårt för en förälder att förstå att det handlar om förstoppning, berättar han.

Ibland har förstoppningen varat i flera veckor eller längre och då är det viktigt att ta kontakt med en läkare för att göra en plan för den fortsatta behandlingen. Dels hitta en bra kost och kanske lägga till läkemedel som gör avföringen mjukare, dels hitta strategier för att komma åt eventuella psykologiska låsningar.

– Om det under längre tid har gjort ont att bajsa kan det ta tid att få i gång regelbundna toalettvanor igen. Barnet förknippar det med smärta och obehag, säger Lars Browaldh.

För att undvika denna onda cirkel är det viktigt att snabbt upptäcka problem med förstoppning och sätta in förebyggande åtgärder.

Vad tror du att den ökade förstoppningen beror på?

– Vi vet inte vilka orsakerna är men detta ökar bland såväl småbarn som skolbarn och tonåringar. En teori är ett ökat stillastittande hos barnen, framför datorn och TV- spelet, säger Lars Browald.

 

6 andra magont hos barn

Somliga barn har aldrig ont i magen, andra har trassel och knip för jämnan. Barn och deras små magar är en hel vetenskap som kan göra både föräldrar och läkare osäkra. Kan det vara blindtarmen? Och när blir diarrén farlig? Här får du koll på läget.

1. Kolik: Ett samlingsnamn för magsmärta hos spädbarn, 0–4 månaders ålder. Kan bero på ett omoget mag- och tarmsystem. Hos cirka 15 procent av dessa barn kan det bero på allergi mot komjölksprodukter.

TYPISKA SYMTOM: Magsmärtor, barnet skriker, är rött i ansiktet och drar upp benen. Skrikperioden sätter oftast i gång mot kvällen.

PROVA: Mjuk massage, trycka benen mjukt mot magen för att få ut gaser. Receptfria preparat mot gaser. Ammande mödrar kan testa att sluta med mjölkprodukter under några dagar och barnet kan få droppar med lactobaciller.

2. Diarré: Hos spädbarn som ammas är avföringen naturligt lös. Lös avföring är vanligare hos små barn (5 månader–6 år) än vuxna för att maten ofta passerar snabbare genom deras tarmar.

TYPISKA SYMTOM: Lös till vattnig avföring. Vid intensiv diarré finns stor risk för uttorkning. Om barnet är slött, inte får i sig vätska och inte har kissat på 6–8 timmar ska du söka vård.

PROVA: Om barnet haft intensiv diarré och förlorat mycket vätska ska du ge vätska och/ eller vätskeersättning från apoteket. Sök läkare när spädbarn har kraftiga diarrér då de snabbt kan bli farligt uttorkade. Långvarig diarré kan orsakas av allergi mot gluten eller komjölk.

3. Komjölksallergi: Intolerans mot mjölkprotein – som finns i alla slags mejeriprodukter.

TYPISKA SYMTOM: Flera olika, som magont, förstoppning, diarré.

PROVA: Rådgör med BVC, vårdcentralen eller barnläkare om att utesluta alla slag mjölkprodukter. Är barnet över ett år måste man alltid få hjälp av dietist och prövoperioden ska vara cirka tre veckor.

4. Glutenallergi: Intolerans mot proteinet gluten som finns i sädesslagen vete, råg och korn. Luddet i barnets tarmar skadas vilket innebär ett sämre näringsupptag.

TYPISKA SYMTOM: Vanligen diarré, magsmärtor, dålig tillväxt och ibland förstoppning.

PROVA: Först efter en provtagning hos läkare lägger ni eventuellt om kosten med hjälp av dietist. Du ska inte på egen hand utesluta livsmedel.

5. Gaser i magen: Luftbubblor i tarmarna som kan bero på ett omoget tarmsystem som reagerar på vissa födoämnen – eller på att barnet svalt luft när det äter eller ammar.

TYPISKA SYMTOM: Kraftiga magsmärtor som kan komma i en slags attacker.

PROVA: För spädbarn – mjuk massage och att ”cykla” lite med benen kan få ut gasen. Se till att barnet rapar efter maten. För äldre barn: Se till att de tuggar noga så att de inte sväljer luft. Undvik gasbildande mat som kål, kolsyra och tuggummi. Låt dem ligga på mage med en kudde under, för att få ut gaser. Testa även receptfria preparat från apoteket.

6. Blindtarmen: Inflammation i den annars oanvända blindtarmen. Ovanligt före två års ålder.

TYPISKA SYMTOM: Smärta som går från naveln mot magens nedre del på höger sida. Spänd och öm mage, förlorad aptit, lätt feber, barnet ligger med uppdragna ben.

PROVA: Testa om det är blindtarmen genom att be barnet hoppa jämfota – vid blindtarmsinflammation är det omöjligt. Eller be barnet visa var det gör ont, smärtpunkten ska ligga nära höger höftben. Sök läkare vid misstanke om att det är blindtarmen.

Av: Redaktionen


Etiketter:, , ,

Stäng

PRENUMERERA


Det här är föräldrar och barn

Föräldrar&Barn ger ditt barn ett försprång i livet! Vi vill ge alla mammor och pappor en härlig start och fortsättning på ert nya liv. Föräldrar & barn fungerar som en inspirerande, lärande plats för hela familjen. Bebisen, barnet, föräldrarna – alla är lika viktiga! Föräldrar&Barn går på djupet kring alla de områden som handlar om liv och utveckling – det stora förunderliga som händer, men också de praktiska, nära och konkreta frågorna. Vi har en gedigen samlad kunskap och ligger i framkant vad gäller senaste forskning på skiftande områden. Vår tidning ger dig trygghet, mod och glädje på livets resa med din familj.

Vill du prenumerera på Föräldrar&Barn? Det kan du göra digitalt. Vi finns på:

readly.com

ztory.com

Trevlig läsning!