musikartikel-huvudbild
musikartikel-artikelbild1 musikartikel-artikelbild2
musikartikel-hogerbild1

Forskarna är eniga: Barn behöver musik

{ Lärande }mars 18, 2014

Låt barnen spela musik, sjunga, dansa och ha kul så blir de smarta. Hjärnan är lat och måste ha roligt för att utvecklas. Barndomen är  synnerligen viktig att ta vara på.

Av: Ann-Marie schröder  Foto: Shutterstock

Forskningen är enig. Barn som lär sig spela instrument tidigt får det lättare både i skolan och i livet.

Det har skett en våldsam utveckling rent tekniskt kring hur hjärnan fungerar. Man tror inte längre, utan vet och kan tydligt avläsa hur yttre stimulans påverkar hjärnan. Barn som lär sig spela ett instrument tidigt har lättare för språk och matematik. Även för annan inlärning.

Stora mängder forskning världen över visar entydigt att kulturell stimulans är viktig för hjärnans utveckling.
– I det lilla barnets hjärna är alla dörrar öppna. En femåring kan lära sig hur många språk som helst. Senare avtar inlärningsförmågan. Förmågor barnet inte lärt sig tillräckligt väl kan brytas ned redan i tonåren. När barnet spelar ett instrument retas hjärnans nervceller och det uppstår en slags kommunikation mellan hjärncellerna. Ju oftare och längre tid barnet spelar bildas muskelminnen i hjärnan. En upplevelse barnet får i samband med en enda musikstund ligger kvar i hjärnan och gör det lättare att ta till sig kunskap senare, exempelvis på mattelektionen, säger Gunnar Bjursell, forskare och professor i molekylärbiologi.

Därför har föräldrar nästan en skyldighet att lära sitt barn något instrument. För den skull behöver inte barnet bli världsberömd pianist, violinist eller kompositör. Men det får redskap att klara livet bättre, hela livet. Det är inte heller så dumt att barnen lär sig flera språk före 8-10 årsåldern. Forskning visar att flerspråkiga barn ofta är smartare.

Miljön påverkar också hjärnan. Lugn och ro och kärleksfulla föräldrar ökar stresståligheten. Konditionsträning och olika utmaningar är bra för arbetsminnet. Långvarig stress är dåligt för hjärnan. Intellektuell aktivitet stimulerar hjärnan och leder till ett längre och friskare liv.  Det är också klarlagt att grunden för hjärnans långsiktiga utveckling läggs tidigt. Därför är barndomen särskilt viktig att ta vara på. Musik är inte något konstigt som vi får eller lär oss. Det är en förmåga vi föds med precis som förmågan att lära språk och matematik. Musiken har starkt inflytande på hjärnans utveckling, från dag noll och egentligen ännu tidigare. Amerikanska forskning visar också att tidig musikundervisning stärker barnets förmåga att lyssna och förfinar hörseln.

Allt, precis allt som man lär sig tidigt sitter kvar. Därför anser Bjursell att samhället tänker fel som lägger stora resurser på Komvux. Tron att barn som halkat efter i skolan lätt ska kunna ta igen missad kunskap senare i livet håller inte. Ju äldre desto svårare att lära nytt.


Etiketter:, , ,

Stäng

PRENUMERERA


Det här är föräldrar och barn

Föräldrar&Barn ger ditt barn ett försprång i livet! Vi vill ge alla mammor och pappor en härlig start och fortsättning på ert nya liv. Föräldrar & barn fungerar som en inspirerande, lärande plats för hela familjen. Bebisen, barnet, föräldrarna – alla är lika viktiga! Föräldrar&Barn går på djupet kring alla de områden som handlar om liv och utveckling – det stora förunderliga som händer, men också de praktiska, nära och konkreta frågorna. Vi har en gedigen samlad kunskap och ligger i framkant vad gäller senaste forskning på skiftande områden. Vår tidning ger dig trygghet, mod och glädje på livets resa med din familj.

Vill du prenumerera på Föräldrar&Barn? Det kan du göra digitalt. Vi finns på:

readly.com

ztory.com

Trevlig läsning!